Kiertääkö ilma kylpyhuoneessasi?

Kylpyhuoneessa on paljon kosteutta, ja sen takia on erityisen tärkeä huolehtia, että ilmanvaihto ja kuivatus ovat kunnossa. 

Arjen neuvot kylpyhuoneeseen:

  • Kuivaa lattia ja seinät aina suihkun jälkeen lastalla. Pyyhi myös katto, jos se kerää kosteuspisaroita.
  • Puhdista lattiakaivo, sen sisäosat ja pesualtaan roskasihti säännöllisesti.
  • Puhdista ilmanvaihtoventtiilin pölyt vähintään kaksi kertaa vuodessa. Pidä venttiilit auki.
  • Huolehdi, että ilma kiertää märkätilassa. Tarkista ilmanvaihtokoneet käyttöohjeen mukaan.
  • Jos kylpyhuoneen yhteydessä on sauna, jätä se löylyjen jälkeen päälle puoleksi tunniksi. Näin kylpyhuone kuivuu tehokkaasti.
  • Tarkista, ettei kaakeleissa tai saumoissa ole halkeamia. Silikonit tulee uusia tarvittaessa, ilmoitathan vuokrataloasukkaana tästä tarvittaessa isännöitsijälle.

Ilmanvaihtoventtiilit

Poistoilmaventtiileitä on mm. kylpyhuoneessa, WC:ssä ja keittiössä. Tukittu, poistettu tai väärin säädetty venttiili häiritsee sekä omaa että naapurien ilmanvaihtoa.

Poistoilmaventtiilien oikean toiminnan voi tarkastaa helposti itse laittamalla wc-paperin palan venttiilin eteen. Poistuvan ilmavirran tulisi kannatella paperia.

Venttiilit on hyvä puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa, keittiön venttiilit vielä useammin.

Näin puhdistat ilmanvaihtoventtiilin

  • ota kiinni venttiilin tyvestä ja irrota painamalla ja kiertämällä vastapäivään tai vetämällä suoraan ulos
  • heitä suurimmat irtopölyt roskikseen ja huuhtele venttiili vedellä

Korvausilmaventtiilit

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat asuinhuoneiden ikkunoiden yläpuolella, ulkoseinän yläosassa, tai tuuletusluukuissa. Niissä on usein suodatin, joka suodattaa karkean pölyn ulkoilmasta. Puhdista venttiili ja vaihda suodattimet säännöllisesti 1-2 kertaa vuodessa. Oman asuinalueen ilmanpuhtaus ja esimerkiksi liikenteen vilkkaus vaikuttaa puhdistustarpeeseen.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, makuu- ja olohuoneissa on tuloilmaventtiilit, joiden kautta suodatettu ja lämmitetty tuloilma saapuu. Pidä tuloilmaventtiilit aina auki, niitä ei saa tukkia.

Comments are closed.